Hidas lavafoksi on tanssinopettajien kehittämä helpotettu muunnos kilpatanssista slow fox (toinen nimi tanssille on foxtrot, mitä ei pidä sekoittaa suomalaiseen foksiin). Se on rauhallisen lipuva ja ylevä tanssi, joka loivine nousuineen ja laskuineen muistuttaa hidasta valssia. Yhdennäköisyys ei ole sattuma, sillä myös kilpatansseina slow fox ja hidas valssi jakavat lähes saman kuviopohjan (slow foxissa kuviot tanssitaan nelijakoiseen, hitaassa valssissa kolmijakoiseen musiikkiin). Slow foxia tanssitaan hitaahkoon foksi- tai swing-musiikkiin, jollaista useimmilla tanssiyhtyeillä on ohjelmistossaan varattuna varsinkin tanssi-illan loppupuolelle. Tanssissa on paljon ohiaskelia, eli se on varsin etenevä, ja kun kyljet otetaan mukaan tanssiin, saadaan siitä nautittavaa yhdessä lipumista rauhallisen musiikin säestyksellä.
Rytmiikka. Tahtilaji on 4/4 ja virallinen temposuositus slow foxille on 28-29 BPM. Hitaassa lavafoksissa tästä suosituksesta voidaan jonkin verran poiketa, mutta liian paljon tempoa ei ole syytä hidastaa, koska (kuten hitaassa valssissa) silloin erityisesti hitaiden päkiäaskelten tasapainoinen tanssiminen tulee erittäin vaikeaksi. Kansainvälisessä slow fox -musiikissa korostuu big band -instrumentaatio torvisektioineen, mutta kotimaisessa hitaan foksin tuotannossa luonnollisesti tätä ei kovin paljon esiinny, vaan instrumentaatio on tanssiyhtyeille perinteisempää ja musiikki lähinnä hidasta, kolmimuunteista shufflea. Myöskin kotimaisissa hitaissa fokseissa tyypillinen rytminen pohja koostuu kuitenkin varsin tunnistettavasta kolmimuunteisesta ”sutikompista”, ja bassorumpua ei yleensä käytetä kompissa lainkaan.
Tanssilajin perusaskellus noudattaa foksista poiketen pääosin SQQ-rytmiä, minkä seurauksena tanssi ”pysyy varsin hyvin musiikissa”, kun kuviot kestävät tyypillisesti neljä tai kahdeksan iskua.
Tyypillisiä kappaleita. Pieni kukkanen (Laila Kinnunen), Kissanainen (Aki Sirkesalo), Cherbourgin sateenvarjot (useita esittäjiä, mm. Yölintu), Kuolleet lehdet (Agents & Jorma Kääriäinen), Strangers In The Night (Andy Williams).
Historiaa. Hitaan lavafoksin varhainen historia kiertyy kilpatanssin nimeltä foxtrot ympärille, ja foxtrotin historiikista voit lukea foksi-artikkelista. Kyseessä on siis varsin vanha tanssi, mutta pitkään sitä tanssittiin vain kilpatanssipuolella. Vasta viime vuosina tanssinopettajat ovat ottaneet slow foxin ohjelmistoonsa helpotetuin kuvioin ja ryhtyneet kutsumaan sitä hitaaksi lavafoksiksi.
Tanssiotteet. Hidasta lavafoksia tanssitaan lähes pelkästään suljetussa tanssiotteessa, seuraaja sijoittuneena enemmän viejän oikean kyljen puolelle. Joissakin kuvioissa tanssiasento avataan promenadiin.
Tyypillisiä tanssikuvioita. Hitaan lavafoksin kuviopohja on lainattu soveltuvin osin foxtrotista / slow foxista. Perusaskeleena käytetään sulka-askeleen ja kolmiaskeleen yhdistelmää, jossa kolmiaskelta on muokattu ”eteen-eteen-eteen” askeleesta ”eteen-sivulle-yhteen” muotoon. Perusaskeleen rytmi on SQQ SQQ ja askeleet ovat (lähtien viejän oikealla jalalla) ”eteen-parin-ohi-eteen-sivulle-yhteen”. Myös käännökset on lainattu foxtrotista, ja silloin oikea käännös on kuuden askeleen mittainen, mutta vasen käännös vaatii valmisteluineen ja päättämisineen yhteensä 12 askelta, mikä tekee siitä hieman haastavan tanssittavaksi, koska se vie paljon tilaa.
Muita foxtrotista lainattuja kuvioita, joita on helpohkoa soveltaa hitaaseen lavafoksiin: Feather Finishvasempaan käännökseen, Open Impetus + Weave, Hover Telemark, vasemmasta pivotkäännöksestä Fallaway-linja, Hover Cross, kehräkäännös (Natural Spin Turn).